Frambo vrtni center
Domov O nas Kmetijstvo Vrt Okrasne rastline Veleprodaja
 
 
STATISTIKA
Obiskovalec št.:
19009363
Danes smo:
2.7.2020, 20:38:18;
 
 
ZANIMIVE POVEZAVE
Slohost - izdelava spletnih strani

Lektoriranje diplom
 
 
 
 
[20.3.2016]
 

Junij

Junija imamo zelenjavni vrt že polno zasajen. Zdaj so na vrsti različna dela: okopavanje, redčenje, odstranjevanje plevelov, pobiranje prvih plodov in seveda izkopavanje prvega domačega mladega krompirja.

Za vrtnine je pomembno da ohranjamo vlago v tleh. To najboljše storimo s prekrivanjem tal z zastirko iz slame, odkošene trave, lesnih sekancev, praproti, ipd. Na takšnih tleh je tudi manj plevelov, ki našim vrtninam odvzemajo vlago in hranila. Nekatere zastirke, kot so praprot in listi bezga pa delujejo tudi odvračalno na polže.

V primeru sušnega junija moramo redno zalivati korenček, kolerabico, rdečo peso, redkvice in ostale korenovke, da ne bodo razpokale. Našo pomoč v suši potrebuje tudi ostala zelenjava, predvsem tista, ki cveti, saj z odpadanjem cvetov izgubljamo tudi pridelek.

Če v maju nismo utegnili sejati in saditi vsega, kar smo načrtovali, lahko v začetku meseca še posadimo nizki fižol in sladko koruzo. Sejemo tudi korenček, peteršilj, rdečo peso, ohrovt in proti koncu meseca endivijo.

Trato poleti kosimo nekoliko višje kot spomladi. Kosimo jo redno in pogosto in vsakič jo skrajšamo za tretjino, ampak nikoli nižje kot 4-5 cm. Ne smemo pozabiti na dognojevanje in zalivanje.

Junija sejemo dvoletnice kot spominčice, mačehe, marjetice, pajčolanke,...

S toploto prihaja nad naše rastline tudi vedno več škodljivcev. Med najbolj nadležne prištevamo strune, listne uši, bolhače, kapusovega belina in seveda vedno požrešne polže.

Vrtnicam po cvetenju poganjke skrajšamo za 2 do 3 liste oz. očesca. Na cvetličnih gredah očistimo spomladi cvetoče vrste in naredimo prostor za poletne cvetlice. Spomladanske rastline povežemo v šope, tla pognojimo in rahlo prekopljemo. S tem je greda pripravljena na poletno cvetenje. Pognojimo tudi vrtnice.

V tem času obrezujemo žive meje. Oblikovane žive meje obrezujemo konec meseca, ko se rast poganjkov ustavi

Proti koncu meseca izvajamo poletno rez sadnih dreves. Odstranjujemo bolne in odmrle veje in nove navznoter rastoče veje. Redčimo plodove jablan in hrušk. V sušnem času zalivamo.

 
 
 
KAJ PONUJAMO
  • VSE ZA VRT
  • POTREBŠČINE ZA KMETIJSTVO
  • OKRASNE RASTLINE
  • SADIKE
  • SEMENA
  • IN MNOGO VEČ
 
KONTAKT
Frambo d.o.o.
Epošta: info@frambo.si
Tel.: +386 2 843 34 22

ODPIRALNI ČAS

PON.-PET.: 7.30 - 19.00
SOBOTA: 8.00 - 13.00
 
O NAS
Podjetje Frambo sta leta 1994 ustanovila Katarina in Vlado Božič. Leta 2000 je prevzel vajeti podjetja Tomaž Božič.

Ukvarjamo se z veleprodajo in prodajo potrebščin za kmetijstvo in vrt, imamo pa tudi svojo proizvodnjo nekaterih rezervnih delov. [Preberi več]