Frambo vrtni center
Domov O nas Kmetijstvo Vrt Okrasne rastline Veleprodaja
 
 
STATISTIKA
Obiskovalec št.:
19009360
Danes smo:
2.7.2020, 20:12:12;
 
 
ZANIMIVE POVEZAVE
Slohost - izdelava spletnih strani

Lektoriranje diplom
 
 
 
 
[20.3.2016]
 

Avgust

Avgusta nas ponavadi vrt razveseljuje z obilico zelenjave. Tudi letos je situacija podobna le da nam jo je dež malo zagodel in povzročil nevšečnosti na nekaterih vrtninah, kot je paradižnik.

Ta mesec pa imamo že tudi kakšno gredico prazno. Lahko jo zapolnimo s setvijo zimske zalenjave ali se odločimo za rastline za zeleno gnojenje, ki jih bomo pokosili in vdelali v tla in tako naravno obogatili tla.

Znane rastline za zeleno gnojenje so facelija, oljna redkev, bela gorjušica, perzijska in aleksandrijska detelja in še nekatere. Z njihovo pomočjo si bodo tla opomogla do naslednje setve vrtnin. Če vrtnin na določeni gredici do pomladi ne mislimo več sejati, "zelenega gnojila" ne kosimo, saj bo zelenje uničila prva jesenska slana. Če smo se odločili za setev zelenjave, v začetku avgusta še sejemo kitajsko zelje (nagaoka F1), nato pa cel mesec zimsko solato (zimska rjavka, posavka, vegorka, nansen, bistra), ohrovt, blitvo, špinačo, motovilec (žličar, ljubljanski, holandski), pa tudi korenček in redkvico.

Za zimsko zalogo nabiramo zelišča, ki jih posušimo ali zamrznemo, nekatera pa lahko shranimo tudi v kisu.

Vrtno trato še vedno kosimo nekoliko višje, torej na 4-5 cm, da je ne prizadene suša in morebitne visoke temperature, ki se še lahko pojavijo v avgustu. Pokošene ostanke pustimo na površini ali pa jih damo na kompost. S setvijo in dosejevanjem trave počakajmo do konca meseca.

Poletje je čas za letno rez sadnega drevja. Pri pečkarjih (jablane, hruške ...) s poletno rezjo zmanjšujemo bujnost rasti, tako da se energija in hranila usmerijo v razvoj plodov. Pri koščičarjih (češnje, višnje, slive ...) pa jo izvajamo namesto spomladanske rezi.

Višnjam najprej odstranimo vse poganjke usmerjene v notranjost krošnje in zredčimo vse, kar je pregosto, nato pa krajšamo vse letošnje poganjke na dve tretjini dolžine ter glavne veje na tri četrtine. Okužbe jablan s krvavo ušjo so najbolj vidne jeseni, ko odpade listje. Takrat opazimo bele vataste kosmiče (kolonije uši) in razjede, podobne rakastim ranam.

Če smo imeli s tem težave že lani, preglejmo drevje še ta mesec, da bomo lahko pravočasno ukrepali. V avgustu režemo tudi maline in robidnice. Po obiranju odrežemo rozge, ki so letos rodile in jih sežgemo ter rezana mesta pokrijemo z zemljo. Na oporno ogrodje privežemo enoletne rozge. Če v septembru pričakujemo bogate pridelke sadja, na pozabimo podpreti obloženih vej.

 
 
 
KAJ PONUJAMO
  • VSE ZA VRT
  • POTREBŠČINE ZA KMETIJSTVO
  • OKRASNE RASTLINE
  • SADIKE
  • SEMENA
  • IN MNOGO VEČ
 
KONTAKT
Frambo d.o.o.
Epošta: info@frambo.si
Tel.: +386 2 843 34 22

ODPIRALNI ČAS

PON.-PET.: 7.30 - 19.00
SOBOTA: 8.00 - 13.00
 
O NAS
Podjetje Frambo sta leta 1994 ustanovila Katarina in Vlado Božič. Leta 2000 je prevzel vajeti podjetja Tomaž Božič.

Ukvarjamo se z veleprodajo in prodajo potrebščin za kmetijstvo in vrt, imamo pa tudi svojo proizvodnjo nekaterih rezervnih delov. [Preberi več]